Etherische olie en veiligheid

Hoe gebruik je etherische olie veilig?

Al eeuwenlang worden essentiële oliën, oftewel etherische oliën ingezet in de alternatieve geneeswijze. Etherische olie is een zeer krachtig en geconcentreerd product uit de natuur. Het is veilig, zolang je het in kleine hoeveelheden gebruikt. Daarentegen, bij overmatig of verkeerd gebruik, is het gevaarlijk en niet meer goed voor je gezondheid. Het is daarom verstandig om etherische olie druppelsgewijs toe te passen, zo weet je zeker dat je niet teveel gebruikt. 

Gebruik etherische olie

Vernevelen of verdampen

Je kunt etherische olie op verschillende manieren gebruiken. Je kan de geur verspreiden via een diffuser, aromabrander of geursteen. Heb je geen van deze producten in huis, dan kun je de geur ook verdampen in een kom met heet water of een paar druppels etherische olie druppelen op je kussensloop.

Aanbrengen op de huid

Wil je het aanbrengen op je huid, dan kun je een paar druppels etherische olie in bad druppelen of mengen met je bodylotion, gezichtscrème of massageolie. Advies is om de olie altijd verdund op de huid aan te brengen. Test bij een eerste keer gebruik of je geen allergie hebt, door een druppel van de verdunde olie op de binnenkant van je pols of elleboogholte aan te brengen en 24 uur te wachten.

Vermijd contact met de ogen, de binnenkant van de oren en gevoelige delen. Voor inwendig gebruik, zoek altijd begeleiding van een gekwalificeerde aromatherapeut. En uiteraard altijd buiten bereik van kinderen houden.

Blootstelling aan de zon
Voor sinaasappelolie geldt dat deze fotosensibiliserend is. Dat wil zeggen dat deze olie de huid gevoelig maakt voor zonnestralen. Als je sinaasappelolie op je huid hebt aangebracht, dan kun je het beste een dag uit de zon blijven.

Let op bij zwangerschap, borstvoeding of onder behandeling van een arts

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het gebruik van etherische olie. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of onder behandeling bent van een arts, raadpleeg dan je arts. Over het algemeen geldt dat je tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap het gebruik van etherische oliën wordt afgeraden. Daarna zijn er een aantal etherische oliën die gebruikt mogen worden, zoals lavendel, zoete sinaasappel en Ylang Ylang, maar wel in beperkte mate.