Selfcare is wandelen in de natuur

Selfcare is a lifestyle, not an opt-in / opt-out

Misschien herken je dit?

Je voelt je slecht.
Je doet iets om jezelf beter te voelen.
Het werkt en je voelt je beter.
Je stopt met doen, waardoor je je beter voelde.
Je voelt je weer slecht.

It's time to break the cycle!

Wil je je goed blijven voelen? Dan is het belangrijk dat selfcare een levensstijl wordt en niet iets waar je je alleen mee bezighoudt op het moment dat je je slecht voelt. Zelf heb ik dit een lange tijd gedaan, waardoor ik twee keer ernstige gezondheidsklachten kreeg vanwege mijn levensstijl. Ik stond altijd ‘aan’ en ging alsmaar door, waardoor ik mezelf voorbij liep. Pas toen ik klachten kreeg zoals anxiety, vermoeidheid, concentratieproblemen, stijve nek en schouders, kon ik er niet meer onderuit. Ik was het mezelf, en mijn dierbaren, verplicht om mijn levensstijl te veranderen, want dit was niet gezond.

Waarom gaan we anders om met onze mentale en fysieke gezondheid?

Als het om onze lichamelijke gezondheid gaat, dan begrijpen we vaak waarom veranderingen in levensstijl noodzakelijk zijn. Iemand met bijvoorbeeld diabetes weet dat het essentieel is om zijn eetpatroon aan te passen. Dit vereist consistente en evenwichtige zelfdiscipline. Het is niet makkelijk, maar het is nodig om gezond te blijven.

Als het om onze mentale gezondheid gaat, zien we vaak minder de noodzaak ervan in om onze levensstijl te veranderen, waardoor we vaak te lang met klachten blijven rondlopen. Het is daarom belangrijk dat je selfcare integreert in je routine, zodat je dagelijks aan je portie selfcare toekomt, en niet alleen wanneer je je slecht voelt.

Wat is selfcare en hoe doe je dat?

Alles wat je doet om bewust voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid te zorgen valt onder selfcare. Dat kan voor iedereen iets anders zijn. Een ademhalingsmeditatie, yoga, mindfulness, wandelen in het park, een ontspannen douche of bad, lekker wegkruipen met een kopje kruidenthee en een goed boek, je gedachten opschrijven in een dagboek, muziek luisteren, een tekening maken, fietsen door het bos. Het kan van alles zijn. Selfcare hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd of geld te kosten. Ik start mijn dag met een 7 minuten ademhalingsmeditatie. Dit is een onderdeel geworden van mijn ochtendroutine. Ik voel me daarna heerlijk ontspannen én energiek. Ready to rock my day!

Waarom vinden we selfcare lastig?

Vaak is het gebrek aan tijd. We hebben het allemaal druk en dan is het makkelijk om die wandeling in het park uit te stellen als we een belangrijk zakelijk telefoontje moeten plegen. Of we krijgen een schuldgevoel als we tijd aan onszelf besteden, terwijl we nog andere verplichtingen hebben die we moeten nakomen.

Is dit herkenbaar? Dan is het nog geen reden om je mentale en emotionele gezondheid te laten verslechteren. Als je niet lekker in je vel voelt of stress hebt, kun je afspraken of verplichtingen met jezelf, of anderen, niet goed nakomen. Je hebt dus niet alleen jezelf ermee, maar ook anderen. Doorbreek de selfcare opt-in / opt-out cyclus en neem elke dag even tijd voor jezelf. Maak selfcare onderdeel van je lifestyle voor een gezond, liefdevol en energiek leven.

0 reacties

Laat een reactie achter

Bedankt voor je reactie