Kun je beter je hart volgen of hoofd?

Kun je beter je hart volgen of je hoofd?

Volg je je hoofd of je hart? En waarom zegt je gevoel soms ja en je verstand nee? Waar luister je dan naar? We hebben allemaal met deze tweestrijd te maken. Of je nu kiest voor het hoofd of het hart, je hebt altijd het gevoel dat je jezelf tekort doet, want ze zijn (vaak) in strijd met elkaar. Het liefst wil je beide! Zou het niet fijn zijn om niet te hoeven kiezen, maar te gaan voor best of both worlds? Zo doe je het…

Moet ik mijn hart of verstand volgen?

Stel jezelf niet de vraag, moet ik mijn hart of mijn verstand volgen? Maar pas ze toe in de juiste volgorde, want daar gaat het namelijk om. In een wereld met oneindige mogelijkheden is het belangrijk dat je begint met luisteren naar je gevoel, daarna je verstand. Volg eerst je hart, dit staat voor intuïtie, gevoel, passie. Dat stemmetje dat fluistert dat je, ondanks je succes op werk, toe bent aan iets anders. Het gevoel dat zegt dat je iets moet doen, ook al vind je het eng of moeilijk. Daarna kun je je verstand erop loslaten. Je zet je verstand in om je hart te volgen.

Misschien herken je dit wel? Je leeft vaak in je hoofd. Je weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af. Je voelt bijvoorbeeld dat je dolgraag een eigen lunchtent wilt beginnen of een lange reis wilt maken, maar de voors en tegen wegen niet tegen elkaar op. Het klinkt als een slecht idee, dus schuif je het van de baan. Je maakt het verstand belangrijker dan het hart.

Maar als je hart je influistert dat het tijd is om die lunchtent te openen of die lange verre reis te maken, dan kun je het ook zo benaderen: Ik wil mijn droom najagen en ga een lunchtent openen of die lange reis maken. Ik ga mijn hoofd gebruiken om het plan goed door te denken. Ik ga met mijn verstand uitzoeken hoe ik het precies ga aanpakken om zo mijn dromen te kunnen realiseren. 

Je kiest de route die je hart je influistert. Vervolgens gebruik je je verstand om die route veilig, slim, efficiënt en effectief te kunnen bewandelen.

Luister eerst naar je gevoel, gebruik daarna je verstand

Je kunt je gevoel zien als een innerlijke kompas. In een wereld van miljoenen mogelijkheden geeft je hart je een stukje eenvoud. Je hoeft je niet af te vragen welke kant je op moet, diep van binnen weet je het namelijk al. Het enige wat je vervolgens te doen staat is je hoofd inzetten om dit voor elkaar te krijgen. En niet om je hart te belemmeren!

0 reacties

Laat een reactie achter

Bedankt voor je reactie

Vorige

Vijf tips voor meer balans in leven: 1. Blijf dicht bij jezelf. 2. Houd je energie op peil 3. Maak een goede planning 4. Wees dankbaar 5. Leer 'nee' zeggen

Vijf tips om weer in balans te komen