Hoe zorg je goed voor jezelf als je eigenlijk geen tijd hebt? Maak selfcare als onderdeel van je lifestyle. Intergreer selfcare in je dagelijkse routine.

Hoe zorg je goed voor jezelf als je geen tijd hebt?

Vind je het lastig om tijd voor jezelf te nemen in een wereld die altijd 'aan' staat? Je hebt nog een overload aan taken op het werk, een babyshower van een vriendin, verjaardag van je schoonmoeder en een kleintje thuis. En eigenlijk wil je ook nog quality time met je partner. Je wilt het allemaal heel graag en je vliegt van afspraak naar afspraak. ’s Avonds lig je uitgeput in bed en heb je bedacht dat je beter voor jezelf gaat zorgen, maar als je wekker ’s ochtend gaat dan ga je weer door. Herken je jezelf hierin? Lees dan nog eventjes mee... ik heb misschien het antwoord voor je. 

 

Selfcare is NIET de beloning

Laten we het eerst hebben over wat selfcare niet is. Misschien herken je dit wel? De drukke werkweek is achter de rug. Je hebt je to-do list eindelijk afgewerkt. Nu mag je jezelf trakteren op een wijntje en een kaasplankje. Heerlijk zo’n avondje helemaal niets, maar niet lang daarna voel je je alsnog slecht en besef je dat het eigenlijk weinig voor je heeft gedaan. In de eerste instantie lijken deze beloningen op selfcare, maar dit ‘beloningsgedrag’ is niet hetzelfde als selfcare. Het geeft je helaas maar een tijdelijk goed gevoel.

Wat is selfcare dan wel?

Selfcare is structureel en altijd goed en gezond voor je.


De invulling van selfcare kan voor iedereen anders zijn, maar in essentie is selfcare structureel en altijd goed en gezond voor je. Als ik niet structureel met selfcare bezig ben, dan komt het er gewoon niet van. Het is eigenlijk net als sporten. Als ik alleen sport wanneer ik zin of tijd heb, dan ga ik een aantal keren, maar daarna haak ik al snel af. Andere zaken krijgen prioriteit. Wanneer ik sport wel bewust inplan, dan krijgt het prio en ben ik daarna superblij dat ik ben geweest. Daarom is het belangrijk om selfcare in je weekplanning op te nemen. Zo weet je zeker dat je eraan toekomt.

Selfcare integreren in je dagelijkse routine

Wil je nog een stapje verder en selfcare onderdeel maken van je levensstijl? Probeer selfcare dan te integreren in je dagelijkse routine. Bijvoorbeeld 's ochtends wanneer je je klaarmaakt voor de dag of 's avonds voor het slapengaan. Selfcare hoeft namelijk helemaal niet zoveel tijd te kosten. Het gaat erom dat je dagelijks even tijd neemt om tot jezelf te komen. Voorheen als ik wakker werd ging ik mij snel klaarmaken voor de dag en was ik in mijn hoofd al bezig met allerlei to do's. Nu probeer ik elke ochtend rustig wakker te worden en voeg ik 7 minuten extra tijd aan mijn ochtendroutine voor een ademhalingsmeditatie. Ik voel me daarna helemaal ontspannen én energiek. Ready to rock my day!

Hoe weet je of iets goed of gezond is voor je?

Ook dit kan voor iedereen iets anders zijn, maar als je goed voor jezelf wilt zorgen is het belangrijk dat je mindful leeft, waardoor je zelfbewuster wordt en contact maakt met je eigen gevoel en lichaam. Je staat meer in verbinding met jezelf, waardoor je weet wat je echt wilt in plaats van wat je denkt dat je moet doen. Je kan beter je grenzen aangeven en keuzes maken, die bijdragen aan een gezond, liefdevol en energiek leven. 

Voordelen van selfcare als onderdeel van je lifestyle

Wanneer het je lukt om selfcare te integreren in je dagelijkse routine, zul je merken dat je vol energie in het leven staat en dat het positieve invloed heeft op alles: je relaties, je werk, je emoties en je gezondheid. Je ervaart minder stress, je hebt meer rust in je hoofd, je voorkomt lichamelijke pijntjes en je bent een leuker mens voor je omgeving. Een geduldige moeder, een lieve partner, een goede werkneemster, een attente vriendin. Hoe fijn is dat? Goed voor jezelf zorgen is dus niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Als jij je goed voelt, kun je meer betekenen voor de mensen om je heen.

Benieuwd hoe je selfcare structureel kunt toepassen in je leven? Om je op weg te helpen heb ik verschillende selfcare boxen samengesteld, die jou wellicht kunnen helpen bij jouw selfcare journey.

0 reacties

Laat een reactie achter

Bedankt voor je reactie